Catharinakerk in Doetinchem
Home Bestuur Verhuur Activiteiten Boeken-Curiosa

Nieuws

Publicaties

Expositie 'Collages'

In de Catharinakerk van 14 tot en met 16 juli 2023.

Een lang weekend waren in de Catharinakerk collages van Carine van den Berg te zien zijn. Een veelzijdige expositie voor jong en oud!

De collages zijn gemaakt van foto's uit kranten en vooral luchtig en herkenbaar van aard. Elk werk was uniek en verrassend qua kleur en thema. Nieuwsbeelden van vandaag tonen de geschiedenis van morgen, maar door ze los te halen en in een ander kader te plaatsen, ontstaan nieuwe beelden. Tijdloos en gemaakt om je te verbazen met hun schijnbaar eenvoudige, maar geraffineerde opbouw.

Er was voor iedereen wat te zien. De ene collage ontlokte een glimlach, de andere wekte de nieuwsgierigheid. Er waren abstracte, kritische en op sport gerichte collages.
En uiteraard waren er werken, slechts bedoeld als een lust voor het oog.

Collagekunst kent nog geen lange geschiedenis. Pablo Picasso paste het als eerste toe in zijn Kubistische periode. Dat zette andere kunstenaars aan om te experimenteren met het loshalen van bestaande visuele beelden en in combinatie met andere technieken een nieuw beeld te vormen. Het Dadaïsme werd geboren en in die periode groeide de collagekunst uit tot een zelfstandige stroming.

Beeldend kunstenaar Carine van den Berg woont in Doesburg en richt zich met haar collagekunst vooral op schoonheid, verwondering en amusement. Men kon haar tijdens de expositie aan het werk zien.


Carine van den Berg

Carine van den BergOorlog in Oekraïne.

Een foto- en filmexpositie in de Catharinakerk

Doetinchem vangt sinds de oorlog op 24 februari 2022 uitbrak, ongeveer 250 Oekraïnse vluchtelingen op. Mede dankzij de inzet van de ontmoetingsplek in de Driekoningenkapel is het een hechte gemeenschap geworden die zich grotendeels thuis voelt in Doetinchem. Ruim 72% van hen is aan het werk, ruim 80 personen volgen taallessen, kinderen gaan naar school en 30 lokale organisaties helpen op verschillende terreinen.

De zelfredzaamheid in de groep is groot, waardoor onder andere het initiatief is ontstaan om de vluchteling in beeld te brengen. Samen met de Doetinchemse Diana Tamliani, hebben twee Oekraïense vluchtelingen een foto- en filmexpositie bedacht. Ruim een half jaar lang hebben zij 30 Oekraïners geïnterviewd en geportretteerd. Met de expositie gaven zij eer aan de slachtoffers maar vertelden ook het verhaal van de nieuwe Doetinchemmers. En ze lieten zien dat er achter elke vluchteling een verhaal zit. Mensen met eigen verlangens, dromen en idealen.

Het project werd ondersteund door een aantal Doetinchemse bedrijven, kerken, het Naoberfonds, de Doetinchemse Uitdaging en is mede mogelijk gemaakt door de stichting Catharina Cultureel. De expositie was van zaterdag 25 februari t/m donderdag 23 maart 2023


poster fototentoonstelling


Oost Nederlands Kamerkoor
in de Catharinakerk
op 22 december 2022

Het koor staat sinds 1993 onder leiding van Rob Vermeulen (1961). Hij is docent koordirectie aan de Hogescholen voor Kunsten in Arnhem en Utrecht en daarnaast is hij verbonden aan diverse koren, waaronder Musica Vocale te Wageningen. De thuisbasis van het Oost-Nederlands kamerkoor is de Catharinakerk in Doetinchem. Het koor treedt op in vele plaatsen in Oost-Nederland maar daarnaast ook in Bocholt, Münster, Osnabrück, Kalkar en Weimar.
Jaarlijks worden tenminste drie concerten verzorgd: een a-capella concert, een groot koorwerk met solisten en orkest en een kerstconcert. Het Oost Nederlands Kamerkoor werkt verder mee aan diverse projecten in binnen- en buitenland.

Zie verder www.oostnederlandskamerkoor.nl.


Oost Nederlands Kamerkoor


Open monumenten
10 september 2022

Catharinakerk

De beeldbepalende kerk van de stad Doetinchem is altijd een plek geweest om van te genieten, vanwege zijn mooie interieur en het imposante flentrop-orgel. De Catharinakerk, een plaats van herinnering en herdenking, maar ook van mooie concerten en interessante exposities die er regelmatig plaatsvinden. Op Monumentendag liet de Catharinakerk zien dat zij aan de hele gemeenschap toebehoort en voor iedereen een plek van bezinning, maar ook van culturele, maatschappelijke en religieuze activiteiten is.

Dit jaar was het thema van Open Monumentendag duurzaamheid. Op 10 september werd ook in de kerk over dit thema gesproken. De inleider van het gesprek was Jan Drenthel. Verder was Windkracht 10 uitgenodigd voor de muzikale omlijsting van het geheel en was er een kleine boekenmarkt rond het thema duurzaamheid.

Driekoningenkapel

De kapel is een eenvoudig bakstenen kerkje aan de Gasthuissteeg. In de gevels vallen de gebrandschilderde ramen op, waarvan de middelste de aanbidding van Jezus door de drie koningen uitbeeldt. Verder is kenmerkend dat op het ranke torentje geen haan staat, maar een zwaan, het symbool van de lutheranen. Oorspronkelijk was de kapel een onderdeel van het gasthuis, waarin vanaf het midden van de 14e eeuw armen werden ondersteund en doortrekkende vreemdelingen onderdak vonden. Ook was er een vertrek voor zieken. Aan de kapel was een priester verbonden die drie keer in de week de mis las. Tijdens een grote verbouwing van het gasthuis tussen 1460 en 1500 kreeg de kapel zijn huidige verschijningsvorm.

Op 10 september was er een expositie georganiseerd door UniversArt De Rosmolen en werd er muziek gemaakt door Oekraïense musici.Open monumenten 10-9-2022Terugblik op het zomerprogramma 2022 van Catharina Cultureel

In de maanden juli en augustus waren er 6 lunchconcerten en 6 avondconcerten in de Catharinakerk. Bovendien stonden dan op dinsdag, vrijdag en zaterdag 's middags de deuren van die kerk open vanwege exposities van vele verschillende kunstenaars.
Het gehele zomerprogramma treft u nog aan op de pagina Activiteiten van deze site.

exposities en concerten

exposities en concerten

Livestream herdenking van de bombardementen op Doetinchem op 21 maart 2021 vanuit de Catharinakerk

Het is eind maart 1945 als Doetinchem wordt getroffen door maar liefst 3 bombardementen. De binnenstad blijft verwoest achter en 140 mensen overleven het niet.

Op zondag 21 maart 2021 stonden we stil bij deze tragische gebeurtenis en herdachten we de slachtoffers. Later op die avond werd op TV Gelderland de hele documentaire 'Met het begin van de lente' uitgezonden.
De herdenking is nu nog te bekijken via Vimeo.

Het programma van 21-3-2021 kunt u ook hier nog downloaden.

kerk in puin

CatharinakerkNieuwjaarsconcert Catharinakerk Doetinchem

op zondag 5 januari 2020.


Traditiegetrouw bood de Stichting Catharina Cultureel bij het begin van het nieuwe jaar een nieuwjaarsconcert aan voor iedereen die de Catharinakerk en de stichting een warm hart toedraagt.

Het Salonorkest Schwarze Rose uit Emmerich vulde opnieuw het podium van de Catharinakerk, deze keer met versterking van sopraan Marjo Harmsen. Men bracht opera- en operettemuziek ten gehore. Er was ook gelegenheid om mee te zingen met bekende musicalmelodiën en evergreens uit de jaren '20 tot '50.orkest Schwarze Rose

deel van het orkest Schwarze Rose

Marjo Harmsen

sopraan Marjo HarmsenEr is nog ouder 'nieuws' te vinden (zonder foto's)
als u klikt op oudnieuws