Catharinakerk in Doetinchem
Home Bestuur Verhuur Activiteiten Boekenmarkt Nieuws Publicaties

Op deze pagina staat alleen oud 'nieuws', zonder de foto's.
Voor het recentere nieuws klik op de knop hier boven.


Open Monumentendag
op 14 september 2019.

Tijdens Open Monumentendag waren de Catharinakerk en de Driekoningenkapel opengesteld voor het publiek. Op een rustige plek in de Catharinakerk werd doorlopend een film vertoond over de herbouw van de Catharinatoren. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de Doetinchemse binnenstad volledig verwoest door bombardementen van de geallieerden. Veel slachtoffers waren het gevolg. De toren stond in lichterlaaie en viel brandend in de kerk. In de tijd van de wederopbouw werd de toren in volle glorie hersteld. Hiervan is een film gemaakt die behoorlijk spectaculair is en het aanzien zeker waard.

In de Catharinakerk trad het gezelligheidskoor Cantadoe op, onder leiding van Marjo Harmsen. Koor en dirigent stonden garant voor mooie muziek en een leuke sfeer.

In de Driekoningenkapel kreeg men renaissancemuziek te horen van het blokfluitensemble Vivente. Cor Bruggink vertelde over deze muziek en hoe deze in vroeger tijden op veel 'plekken van plezier' werd gespeeld. De optredens in de kerk en de kapel werden afgewisseld met rondleidingen door Jan Kuiperij, koster, stadsgids en kenner van de historie van beide monumenten.

's Middags kon men in de Catharinakerk genieten van het Barbershop-/Close Harmonykoor Miracle Sound o.l.v. Els Peters. Ook dan waren er na de verschillende korte optredens rondleidingen waarbij Jan Kuiperij weer met humor en kennis van zaken over de wetenswaardigheden van zowel kerk als kapel vertelde.


Doetinchem herdenkt en viert.

Requiem For My Friend van Z. Preisner op 4 mei 2019 in de Catharinakerk.

Evenals voorgaande jaren werd er na afloop van de plechtigheid bij het herdenkingsmonument in het Mark Tennantplantsoen in de Catharinakerk een requiem uitgevoerd.

Dit jaar was dat het Requiem For My Friend van Zbigniew Preisner. Het is geschreven voor Preisners goede vriend Krzysztof Kieslowski, een dirigent met wie hij veel samenwerkte. In een driemanschap met de tekstschrijver Krzysztof Piesiewicz waren ze aan het werk aan een groot concert dat zou gaan over de betekenis van het leven. Het moest een groot spektakel worden. Tijdens de voorbereidingen van dit grote project is Kieslowski overleden. Preisner schreef toen voor hem dit requiem, dat bij Kieslowski`s uitvaart is uitgevoerd.

Het verhaal bestaat uit twee delen en gaat over oorlog, herdenking, vrede en bewustwording. Het begint met klassieke requiemdelen en eindigt met "e;Lacrimosa"e; (tranen), een zeer intens stuk dat het verdriet om de gevallenen uitschreeuwt. Maar tranen hoeven niet het einde te zijn. Daarom draagt het tweede deel van het requiem de titel "LIFE". Het gaat voorbij de tranen en vraagt om kracht in moeilijke tijden. Zodat we door kunnen gaan met leven en altijd hoop houden en altijd durven geloven in de waarde van de komende tijden.

Het requiem werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel.
Uitvoerenden waren het Catharina Collegium, o.l.v. Elske te Lindert - sopraan, Nicoline Tammes - alt, Marije Toenink - cello, Mathilde Leemhuis - saxofoon en Liga Vilmane - orgel.


Herdenkingsbijeenkomst Doetinchemse bombardementen.

Catharinakerk, 21 maart 2019.


In het programma was er naast muziek en een gedicht:

  • de opening door burgemeester Mark Boumans
  • bloemlegging door leerlingen van het Rietveld lyceum
  • vraaggesprek met mevrouw Ans van As-Berendsen
  • weergave van gesprekken met nabestaanden van slachtoffers van maart 1945
  • een requiem voor Doetinchem

  • Nieuwjaarsconcert Catharinakerk op zondag 6 januari 2019.


    Het was alweer voor het 4e jaar in successie dat de Stichting Catharina Cultureel een Nieuwjaarsconcert aanbood en we durven gerust te stellen dat daarmee een traditie is gevestigd in Doetinchem.

    Op veler verzoek werd het Salonorkest Schwarze Rose uit Emmerich opnieuw bereid gevonden het podium van de Catharinakerk te betreden. Samen met sopraan Marjo Harmsen bracht het orkest opera- en operettemuziek ten gehore. Onder het genot van een glas wijn of ander drankje kon men meezingen met bekende musicalmelodiën en evergreens uit de jaren `20 tot `50.

    Het slotstuk van deze muzikale start van het nieuwe jaar werd gevormd door het wel bekende 'Land of hope and glory'. Dit werd op het prachtige Flentroporgel uitgevoerd door organist - componist Teun van de Steeg met medewerking van het orkest.

    Namens het bestuur, Jan Keukenkamp, voorzitter.


    VIVA VIVALDI

    2 december 2018, Catharinakerk Doetinchem.

    Een heerlijk avondje Vivaldi, met naast het prachtige GLORIA-koorstuk RV589 een paar van zijn meest sprankelende, maar ook diep ontroerende, religieuze werken. Met Johannette Zomer (sopraan), Elske te Lindert (sopraan en orgel), Marian Dragt, (mezzosopraan), het Tulipa Consort en het Zomer Academie Zutphen Projectkoor o.l.v. Dirkjan Horringa.

    Het Tulipaconsort bestaat uit de violisten Elisabeth Ingenhousz, Joseph Tan, Marc Cooper, altviolist Yoshiko Morita, cellist Robert Smith en contrabassist Maggie Urquhart, Verder speelde Michiel Niesssen op theorbe (continuo-instrument uit de luitfamilie) en mandoline. Annelies Schraa speelde blokfluit en Nienke van der Meulen blokfluit en hobo.

    Het Zomer Academie Zutphen projectkoor is een select gezelschap van de betere amateurzangers uit het hele land, die met heel veel plezier een paar keer per jaar samen komen om in de diverse projecten van de Zomer Academie mee te zingen. Dirkjan Horringa was deze keer de koorleider en alles werd door Johannettes eigen ensemble, het Tulipa Consort, begeleid.

    Vivaldi's muziek was vernieuwend. Zijn composities waren helder, met harmonische contrasten. Vaak slaagde hij erin prachtige, nieuwe melodieën en thema's te bedenken. Het vrolijke karakter van zijn muziek weerspiegelt zijn plezier in het componeren en is een belangrijke reden voor de enorme populariteit van zijn werken.

    Programma:
    - Sinfonia in D groot, RV 125
    - aria `Ascende laeta` (introduzione), RV 635
    - uit `Juditha Triumphans`, RV 644: de aria`s `Vivat in pace` en `Transit aetas`
    - Concerto in F groot, RV 442
    - `O qui coeli teraeque serenitas`, RV 631
    - uit `Juditha Triumphans`, RV 644: Vagaus` aria `Umbrae carae`
    - Sinfonia `Al Santo Sepolcro`, RV 169
    - `Gloria` RV 589


    Beleid 2018 t/m 2023

    Stichting Catharina Cultureel op weg naar 2023

    Het bestuur heeft in mei 2018 een nieuwe beleidsnotitie geschreven.
    De doelstellingen van de stichting veranderen niet. De manier waarop we die doelen willen verwezenlijken wel. Met deze nieuwe notitie wil het bestuur het bestaansrecht van de stichting versterken voor het komend decennium.

    De stichting wil haar huidige rol in de exploitatie en in het in stand houden van de Catharinakerk en de Driekoningenkapel uitbreiden en versterken en wel zodanig dat zij in de toekomst ook beheerstaken die de PGD niet meer kan vervullen kan overnemen.
    De beleidsnotitie heeft als titel meegekregen "e;Stichting Catharina Cultureel op weg naar 2023"e;. U vindt de beleidsnotitie hier (pdf).


    Open Monumentendag 2018

    Op 8 september vond om 10.00 uur in de Driekoningenkapel de officiële opening plaats van Open Monumentendag 2018 door burgemeester Mark Boumans. Daarna kon men kijken naar foto's van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. 's Middags presenteerde het Erfgoedcentrum in de Driekoningenkapel de theater-voorstelling 'Vive la Hollande!'.
    In de Catharinakerk was er om 11:00 uur een mini-concert van het Chr. Mannenkoor Meppel. En vanaf 12:00 uur was er boekenmarkt. De afsluiting om 16:30 was er met een concert voor orgel en trompet door Nieuwe Muziek.


    Catharina Cultureel kwam met boeiend en afwisselend zomerprogramma 2018

    Lunchconcerten, zomeravondconcerten en wisselende exposities: het zomerprogramma van Stichting Catharina Cultureel in Doetinchem was ook dit jaar de moeite waard. Zowel voor toeristen die hun vakantie in of rond Doetinchem doorbrengen als voor de eigen inwoners.

    Catharinakerk middelpunt
    De Catharinakerk was deze zomer zowel letterlijk als figuurlijk het middelpunt van het zomerprogramma. De kerk was in de zomermaanden op dinsdag en zaterdag geopend en het stiltecentrum in de hal van de kerk dagelijks. Op dinsdag en op vrijdag werd het carillon bespeeld.

    Prachtige muziek in de Catharinakerk, onder andere op orgel en piano
    Elke dinsdag van 17 juli tot en met 21 augustus werd er een lunchconcert gegeven in de Catharinakerk. Een aantal concerten werd gegeven op het fraaie Flentrop orgel. Regionaal bekende musici maakten hun opwachting zoals onze stadsorganist Elske te Lindert en Wilbert Berendsen. Zie voor een overzicht van de lunchconcerten www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.

    Afwisselende muziek in de Driekoningenkapel op de zomeravondconcerten
    Vlakbij de Catharinakerk staat de kleine, intieme en sfeervolle Driekoningenkapel. Van 20 juli tot en met 24 augustus werd er elke vrijdagavond een zomeravondconcert gegeven. Onder andere het Oost Gelders Kwintet, Qamm en Paul Mulder zorgden voor mooie concerten die ongeveer een uur duurden. Zie voor een overzicht van de zomeravondconcerten www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.

    Vaste en wisselende exposities
    In de Catharinakerk was in de zomer een beeldenexpositie te zien. In de Driekoningenkapel een wekelijks wisselende expositie. Zie voor een overzicht van deze exposities www.catharinacultureel.nl onder Activiteiten.


    Requiem van Gabriël Fauré bij 4 mei herdenking in Catharinakerk, 2018

    Zoals al enkele jaren gebruikelijk werd er na afloop van de plechtigheid bij het herdenkingsmonument in het Mark Tennantplantsoen in de Catharinakerk een requiem uitgevoerd. Ditmaal betrof het het Requiem van Fauré. Dit requiem is in verschillende perioden ontstaan en het werd bovendien in verschillende bezettingen uitgevoerd. De bezetting waarin het 4 mei in Doetinchem werd uitgevoerd, komt vrij dicht bij de bezetting van Fauré’s eerste uitvoering. Deze bewerking is van David Hill.

    Fauré zegt zelf over het requiem het volgende:
    "e;Het requiem ademt een groots humaan gevoel van het geloof in de eeuwige rust. Het is gezegd dat mijn requiem niet de angst voor de dood uit en iemand noemde het een slaapliedje voor de dood. Maar zo zie ik de dood, als een blijde overlevering en een streven naar de blijdschap hierboven, in plaats van een pijnvolle ervaring. Het requiem is zo zachtmoedig als ikzelf."e;
    Het requiem duurt ongeveer 40 minuten en is door de lengte en door de sfeer die het stuk ademt bij uitstek geschikt voor de avond van 4 mei. Liefde, rust en humaan vertrouwen ademt het in ieder deel.
    Het requiem werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel. De uitvoerenden:
    Deventer Vocaal Ensemble o.l.v. Elske te Lindert
    Sopraan Elske te Lindert
    Barito Frank van Gerven
    Cello Marije Toenink
    Orgel Liga Vilmane
    Harp Annegreet Rouw


    Benefietconcert voor Israël, 2018

    Zaterdagavond 21 april gaf het Hineni Symfonie Orkest in samenwerking met organist Teun van de Steeg een concert in de Catharinakerk.

    Het Hineni Symfonie Orkest heeft een grote bezetting aan muziekinstrumenten. Het bestaat uit 50 professionele musici en staat onder leiding van chef-dirigent Lubertus Leutscher. Sinds 2006 geeft het orkest concerten in binnen- en buitenland. Het trad op in onder andere het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam en het Jerusalem Theatre in Jeruzalem. 'Hineni' is Hebreeuws voor 'hier ben ik'. Onder dit motto spelen de leden van het orkest, Pro Deo ter bemoediging van het Joodse volk en ter financiële ondersteuning van de Gaarkeuken van Hineni in Jeruzalem.

    Centraal in het programma op 21 april stond de Eerste Orgelsymfonie van A. Guilmant (1837-1911) voor orgel en orkest. Verder speelde het Hineni Symfonie Orkest Die Moldau van Smetana (1824-1884) en speelt Teun van de Steeg op het Flentrop orgel Joodse arrangementen, improvisaties op bekende Jiddische en Israëlische melodieën. Kortom, een hele mooie en gevarieerde avond. Teun van de Steeg is een zeer bekende organist, die concerten heeft gegeven in Nederland en ver over de landsgrenzen. Hij is cantor en vaste organist in twee kerkelijke gemeenten, o.a in De Wingerd in Doetinchem.

    Doetinchem herdenkt en viert, 2018

    Van 19 tot en met 26 maart herdacht Doetinchem de bombardementen van 1945. In de daarop volgende week werd de bevrijding van onze stad op 2 april herdacht. In die periode vonden er op verschillende plaatsen in de stad herdenkingsmomenten plaats.

    Op vrijdag 23 maart was er een herdenkingsbijeenkomst in de Catharinakerk met een aansprekend programma voor jong en oud. Vanaf 19.30 uur speelde stadsbeiaardier Roel Smit ernstige muziek op het carillon in de toren.

    Programma:
    20.00 Muziek: March uit 'Music for the funeral of Queen Mary' van Henry Purcell, door omfloerste trom en een koperkwartet van Muziekschool Oost-Gelderland.
    20.05 Foto/video presentatie over de bombardementen met orgelmuziek van Wim Ruessink: Fantasia in g moll, J.S. Bach.
    20.10 Theo Rougoor vertelt over de luchtfoto van de gebombardeerde stad, het herdenkingsraam in de kerk en de vredesklok bij het gemeentehuis.
    20.20 Muziek: Canzona uit 'Music for the funeral of Queen Mary' van Henry Purcell.
    20.25 Toespraak door burgemeester Mark Boumans.
    20.30 De burgemeester en leerlingen van het Ludgercollege leggen bloemen en steken kaarsen aan bij het herdenkingsraam.
    20.35 Uitleg Requiem door Teun van de Steeg.
    20.40 Requiem voor Doetinchem van Teun van de Steeg.
    Dit requiem is in 2018 gecomponeerd door Teun van de Steeg, componist, docent piano/orgel en kerkmusicus en wordt onder zijn leiding uitgevoerd door het strijkkwartet van De Muziekschool Oost-Nederland met sopraan Annette Weterings.
    20.50 Afsluiting: koffie en thee.

    Zie het filmpje op Youtube.


    Nieuwjaarsconcert 2018 Catharinakerk

    Op zondag 7 januari 2018 verzorgde het salonorkest ‘Schwarze Rose’ uit Emmerich o.l.v. Marina Kirchhofer samen met Elske te Lindert (cantororganist en sopraan) het nieuwjaarsconcert in de Catharinakerk.

    Het was alweer het 3e jaar in successie dat het nieuwjaarsconcert werd georganiseerd door de Stichting Catharina Cultureel, die daarmee een traditie wil vestigen in Doetinchem. Een concert voor iedereen die de stichting en onze monumentale centrumkerk een warm hart toedraagt.
    Het salonorkest bestaat uit 20 musici en bracht met versterking van Elske te Lindert (sopraan) opera- en operettemuziek, musicalmelodieën en evergreens ten gehore. Tijdens het concert werd men verwend met een glaasje wijn of een ander drankje en er kon gedanst worden op de walsen, tango’s en andere muziek van het orkest.
    Het slotstuk werd gevormd door het beroemde muziekstuk 'Pomp and circumstance' met daarin het wel bekende 'Land of hope and Glory' . Dit werd op het prachtige Flentroporgel uitgevoerd door Elske te Lindert met medewerking van trompettist Ulrich Kirchhofer, hoornist Marina Kirchhofer en trombonist Kevin Michelbrink.


    Nieuwjaarsconcert 2017 Catharinakerk

    Op zondag 8 januari 2017 werd u in de Catharinakerk een Nieuwjaarsconcert aangeboden.
    Elske ter Lindert, cantororganist van de Catharinakerk verzorgde een concert dat afgesloten werd met het welbekende "e;Land of Hope and Glory"e;.
    Het concert werd aangeboden door de Stichting Catharina Cultureel die met het nieuwjaarsconcert een nieuwe traditie in Doetinchem wil vestigen.


    Nieuwjaarsconcert van 2016

    Ook op 3 januari 2016 organiseerde de Stichting Catharina Cultureel een nieuwjaarsconcert in de Catharinakerk. Elske te Lindert bespeelde het prachtige Flentroporgel.

    Het nieuwjaarsconcert bestond uit bekende muziek. Zo begon het met de beroemde Toccata en Fuga in d-moll van Johan Sebastian Bach en werd het afgesloten met Pomp and Circumstance van Edward Elgar. In dat laatste stuk werd de inbreng van het publiek gewaardeerd, het eindigde namelijk met ‘Land of hope and glory’. (WW december 2015)

    Klik hier voor het programma (pdf bestand).

    Jan volgt Jan op: Catharina Cultureel heeft nieuwe coördinator-verhuur

    Sinds 1 november 2015 is Jan Terbeek de nieuwe ‘coördinator verhuur’ bij de Stichting Catharina Cultureel. Hij is in deze functie de opvolger van Jan Kuiperij. Terbeek is bereikbaar via e-mailadres verhuur@catharinacultureel.nl of tel. 06 5342 6032.

    Jan Terbeek verzorgt en regelt de verhuur van de Catharinakerk en Driekoningenkapel. Tevens is hij voor de protestantse gemeente beheerder van de Catharinakerk. 'Kosteren' behoort niet meer tot de taak van de beheerder. Bij kerkdiensten zijn nu gemeenteleden bij toerbeurt koster.
    Jan Terbeek is in 1951 geboren in Gaanderen. De nieuwe beheerder heeft meer dan 40 jaar bij de gemeente Doetinchem gewerkt, waar hij zich grotendeels heeft beziggehouden met verhuur en beheer van sportaccommodaties. Jan is getrouwd met Anja. Zij zal Jan af en toe assisteren bij zijn werk als beheerder.
    “Ik vertrouw op een goede samenwerking met gebruikers van de kerk en kapel. Met veel goede moed ga ik starten met deze nieuwe uitdaging”, zegt Jan.
    NB: Jan Terbeek moet niet verwisseld worden met zijn naamgenoot (en neef) die een winkel aan de Holterweg runde en schrijft over de (recente) historie van Doetinchem. (WW november 2015)

    Bijzonder BACH concert in de Catharinakerk

    Op zaterdagavond 10 oktober voerde het projectkoor ‘Bach Cantates Doetinchem’ voor de vierde maal een aantal bijzondere cantates uit van Johann Sebastian Bach in de Catharinakerk. Op het programma met de titel Verlangen en afscheid.... stonden 4 cantates.
    BWV 161 Komm, du süße Todesstunde
    BWV 56 Ich will den Kreuzstab gerne tragen (een solocantate voor bas).
    BWV 156 Ich steh mit einem Fuß im Grabe en
    BWV 103 Ihr werdet weinen und heulen.
    Deze cantates waren niet eerder ten gehore gebracht in Doetinchem. Een première dus!

    Het projectkoor Bachcantates Doetinchem stond onder leiding van dirigent Hans de Wilde uit Zutphen. Medewerking werd verleend door het barokensemble ‘Florilegium Musicum’. Vocale solisten waren: Dorien Lievers - alt; Falco van Loon - tenor en Daniël Hermán Mostert - bas.
    (WW augustus 2015)
    Mozart’s Requiem in Catharinakerk

    In de avond van 4 mei klonk in de Catharinakerk het Requiem van Mozart, uitgevoerd door een projectkoor o.l.v. Elske te Lindert. Het concert sloot aan op de dodenherdenking en kranslegging in het Mark Tennant plantsoen.

    De belangstelling voor zowel de herdenking als het concert was massaal. De kerk zat tijdens de uitvoering van het requiem bomvol. En volgens dagblad de Gelderlander kwamen ruim 1000 mensen af op de plechtigheid in het plantsoen. Het concert is te beluisteren en te bekijken via kerkdienstgemist.nl. (WW mei 2015)

    Oorlogsveteraan bezoekt Catharinakerk

    De Canadese oorlogsveteraan Stan Butterworth (90) heeft zaterdag 2 mei een bezoek gebracht aan de Catharinakerk. Hij werd hier ontvangen door het bestuur van de Stichting Catharina Cultureel en toegesproken door ds. Klaas A. Bakker.

    Stan Butterworth maakte deel uit van het Canadese Fort Garry Horse-regiment, dat eind maart en in de eerste helft van april 1945 de Achterhoek bevrijdde. Hij was toen ook in Doetinchem en zag de Catharinakerk als ruïne. In de hal van de kerk hangt nog altijd een foto waarop luitenant-kolonel E.M. Wilson, de commandant van het Fort Garry Horse Regiment, in de ruïnes van de Catharinakerk (geposeerd) de verdere opmars bespreekt met zijn officieren. Ds. Bakker overhandigde Butterworth een kopie van deze foto.
    In Doetinchem bezocht de Canadees ook het monument in het Mark Tennant-plantsoen, de Shermantank in het Canadapark en het buurthuis Fort Garry Horse. Hier werd hij door burgemeester Joosten bedankt voor zijn bijdrage aan de bevrijding van Nederland.
    De krasse Butterworth maakt met een gezelschap van 16 landgenoten, waaronder een aantal van zijn familieleden, een herdenkingstoer door Nederland. Zondag 3 mei heeft Butterworth het graf van zijn broer Fred in Holten bezocht. Deze kwam in 1945 om bij de verovering van Groningen op de Duitsers. (WW mei 2015)

    Natural Rhythm in de kerk

    Was de kerk zaterdag ingericht als ontbijt-, ontvangst- en dinerzaal, dinsdag zag het interieur er weer heel anders uit. Dinsdag 22 en woensdag 23 april deed de kerk dienst als expositieruimte.

    Leerlingen van de MBO-opleiding Bloem & Styling van AOC Oost Doetinchem exposeerden examenstukken onder het motto Natural Rhythm. Bezoekers kwamen ogen te kort. Op displays, maar ook met catwalkshows presenteerden leerlingen hun kunstzinnige (bloem)werkstukken: showboeketten, corsages, bruidsboeketten, tafelversiering, maar ook tassen, schoenen, lichaamssieraden en lichtobjecten. Een feest voor het oog… en de neus. (WW mei 2015)

    Spitsroeden lopen voor sportweekopening

    De Catharinakerk speelde een prominente rol bij de opening van de Nationale Sportweek op zaterdag 18 april 2015. Een aantal officiële plichtplegingen vonden plaats in de kerk. Voor de vrijwilligersgroep was het even spitsroeden lopen.

    Wat hebben zij gedaan: op vrijdag de kerk omgebouwd tot een ontbijtzaal voor 200 mensen. Op zaterdag koffie en thee gezet en geserveerd bij het ontbijt en vervolgens ook voor de vele ‘sportweekhelpers’ die buiten waren. Verder de kerk de hele dag netjes gehouden voor de wisselende activiteiten: ontbijt, lunch, officiële ontvangst, diner-buffet.
    De vrijwilligers in de keuken hebben ongeveer 700 kopjes koffie en ongeveer 200 kopjes thee gezet. ‘s Avonds hebben ze de hele kerk schoongemaakt, opgeruimd en weer ingericht voor de kerkdienst van zondagmorgen.
    De NOC-NSF, de organisator van de Sportweek, was uitermate tevreden over de dienstverlening. Bij monde van Hanne Daanen lieten de organisatoren weten ‘onwijs veel bewondering en waardering te hebben voor de gigantische gastvrijheid en inzet. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zag de kerk er perfect uit en was de catering fantastisch verzorgd. Waarvan acte! (WW mei 2015)

    Bijzonder concert in Catharinakerk

    Op zaterdagavond 25 april 2015 verzorgden organist Teun van de Steeg en sopraan Marjo Harmsen een bijzonder concert in de Catharinakerk in Doetinchem.


    Hoofdbestanddeel van de avond waren twee grote orgelwerken: ‘Ein feste Burg,’ opus 27 van Max Reger en ‘Jesu meine Freude’, opus 87 van Siegfried Karg-Elert. Daarnaast werden een aantal andere orgelwerken en werken voor orgel en sopraanstem uitgevoerd.
    Er werd een projectkoor gevormd waarmee de genoemde twee grote orgelwerken vierstemmig meegezongen werden.
    (WW april 2015)

    Teun v.d. Steeg studeerde aan de conservatoria in Enschede en Arnhem. Na het behalen van zijn diploma uitvoerend musicus voor orgel nam hij deel aan de Noord Duitse Orgelakademie. Ook studeerde Teun af in de (muziek)filosofie. Sinds een aantal jaren is hij kerkmusicus in Doetinchem en Doorwerth. Verder componeert hij graag, o.a. werken voor orgel, piano, strijkkwartet en koor.



    Sopraan Marjo Harmsen zingt een breed repertoire van klassieke liederen, opera’s, musicals en religieuze liederen. Met een aantal jaren Schumann Akademie en de cursus EVTS stemtechniek als basis houdt ze haar kennis en kunde op peil door regelmatig masterclasses te volgen. Ze is zangcoach, geeft stemvorming aan koren, treedt op als soliste en is één van de zangeressen van het kwartet Let Us Wander.

    Oost-Nederlands Kamerkoor zong barok op 19 april 2015.

    Ter gelegenheid van zijn 50-jarige bestaan organiseerde het Oost-Nederlands Kamerkoor op zondag 19 april een bijzonder concert in de Catharinakerk in Doetinchem.

    Op het programma stond prachtige barokmuziek: Te Deum van Jan Dismas Zelenka, 2 Coronation Anthems Concerto Grosso van Georg Friedrich Händel en Magnificat van Johann Sebastian Bach. Medewerking werd verleend door ‘The Utrecht Company of Music’ onder leiding van Karel Demoet, met in totaal twintig instrumentalisten. Verder werkten aan dit concert de volgende vocale solisten mee: Heleen Koele, Petra Fröhlich, Rosina Fabius, Henk Gunneman en Marc Panthus. (WW maart 2015)
    Zie www.oostnederlandskamerkoor.nl

    Concert projectorkest ‘Harmonie in de Achterhoek’

    Vrijdagavond 9 mei 2014 klonk er harmoniemuziek in de Catharinakerk in Doetinchem. Een projectorkest met 55 conservatoriumstudenten o.l.v. Bas Koolenbrander speelde die avond Symfonie no. 1 'The lord of the Rings' van Johan de Meij en andere orkestwerken onder het motto ‘Harmonie in de Achterhoek’.


    Met dit openbare concert sloten dirigent en orkest een project af waarbij ze twee dagen lang educatieve concerten en workshops verzorgden op een aantal basisscholen en op het Ludger College in Doetinchem. Bas Koolenbrander, geboren en getogen in Gaanderen, is dirigent in opleiding en studeert in 2014 af aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. (WW april 2014)

    Bachcantates in Catharinakerk

    De Stichting Scala, podium voor oude en nieuwe muziek, bracht op 16 november 2013 weer cantates van Johann Sebastian Bach in de Catharinakerk.


    Het concert werd verzorgd door het projectkoor Bach Cantates Doetinchem o.l.v. Hans de Wilde. Medewerking verlenen het barokensemble ‘Florilegium Musicum’, Hieke Meppelink (sopraan), Dorien Lievers (alt), André Post (tenor) en Daniël Hermán Mostert (bas).
    Uitgevoerd werden twee zogenoemde Ratswahl cantates, aangevuld met het openingskoor en de basaria uit BWV 111. Naast de cantates bevatte het programma nog enkele instrumentale verrassingen. Zie programma op www.scaladoetinchem.nl . (april 2013/WW)

    Geslaagde jubileumavond Catharina Cultureel

    ‘We hebben genoten’. De reacties van de bezoekers van de feestelijke avond, die de 25-jarige Stichting Catharina Cultureel 22 maart organiseerde voor donateurs, vrijwilligers en andere betrokkenen, waren alom lovend..


    Gevarieerde muziek, verhalen en een gezellige nazit met een hapje en een drankje werden aaneengesmeed door theatermaker en ceremoniemeester Martin Pragt. Zangeres Sabine Elfers met op de vleugel Maarten Knikkink beten het spits af met easy listening nummers. Als verrassing was er een optreden van Sam, de 10-jarige zoon van Sabine. Sam won onlangs de Gelderse finale voor het Songfestival Kinderen voor Kinderen. Hij vertegenwoordigt onze provincie in de landelijke finale. Deze wordt 20 april uitgezonden op Nederland 3 bij Zapp. Na een korte pauze was het de beurt aan Carghan. Deze zes mans formatie speelt traditionele Ierse en Schotse (Keltische) muziek; vrolijke songs en stemmige ballads. Tussendoor trakteerde Martin Pragt de aanwezigen op een paar Keltische sagen en legenden.
    Het muzikale deel van het programma werd afgesloten met een optreden van sopraan Irma ten Brinke en gitariste Jacqueline Snel. Ze brachten liederen van onder meer Dowland, Villa Lobos en nummers van hun onlangs uitgebrachte cd 'Stilleven'.
    Genietend van een drankje en hapje bleven velen nog een uurtje napraten over het gebodene en over het bereikte. Voorzitter Jan Keukenkamp becijferde in zijn openingswoord dat de Stichting in de afgelopen 25 jaar, met hulp van vrijwilligers en donateurs, ca. een miljoen euro heeft bijeengebracht en bestemd voor de instandhouding van de Catharinakerk en Driekoningenkapel als monument. (mrt 2013/WW)

    Bijzonder Passieconcert in Catharinakerk

    Op zondag 24 maart 2013 verzorgde het Oost-Nederlands Kamerkoor (ONK) een bijzonder Passieconcert in de Catharinakerk.


    Het concert bestond uit twee delen. Voor de pauze zong het koor van Bach het motet ‘Jesu, meine Freude’. Na de pauze voerde het ONK de ‘Passio Iesu secundum Ioannem’ van de Oostenrijkse componist Wolfgang Sauseng uit. Het was de eerste keer dat deze indrukwekkende Johannespassie in Nederland live werd uitgevoerd. Het ONK deed dat samen met een speciaal samengesteld ensemble, een zo genoemd Favoritchor, en de bekende Duitse tenor Andreas Post. Componist Sauseng kwam speciaal voor deze uitvoering naar Doetinchem.
    Het Oost-Nederlands Kamerkoor bestaat uit ruim 30 zangers en zangeressen en zingt repertoire vanaf de Renaisssance tot de 21e eeuw. (WW mrt. 2013)

    Zigeunerconcert in Driekoningenkapel

    Op zaterdag 2 maart 2013 was er in de Driekoningenkapel, Gasthuissteeg 3 in Doetinchem een gepassioneerd concert van de groep La Manouche.


    La Manouche gaf een muziekvoorstelling met hartverscheurende liederen uit de Roma- en Sinti cultuur. Met warme gitaarklanken en temperamentvolle zang wordt de luisteraar meegevoerd met de zigeunerkaravaan. Tijdens dit concert waant men aan het kampvuur bij de woonwagen. Sentiment, passie en weemoed vormen de rode draad binnen de muziek van La Manouche.
    Het repertoire is een melange van gipsyswing, csardas en rumba flamenca. Het geluid van La Manouche kenmerkt zich door geraffineerd samenspel van de twee gitaren en klarinet , aangevuld met de schilderachtige stem van Mouché Palts: als geen ander kan hij het hart van de luisteraar beroeren. Men wordt tijdens dit concert ook getrakteerd op het virtuoze snarenwerk van gitarist Manito. Speciale gast voor vanavond is klarinettist Roelof Posthumus. Deze rasmuzikant brengt het publiek in vervoering met zijn tot de verbeelding sprekende improvisaties.

    Adventsconcert bij kaarslicht

    In december 2012 was het Flentrop-orgel in de Catharinakerk 60 jaar! Een prachtige leeftijd om even bij stil te staan. Daarom was er op zaterdagavond 1 december een orgelconcert bij kaarslicht en een drankje vooraf.
    Organiste Annelies Slöetjes speelde in dit concert muziek voor de Advent. Er klonken werken van o.a. Duruflé, Bach en Matter. (WW/6 nov. 2012)

    Fanfaropera in de Catharinakerk

    Zaterdag 20 oktober ontmoetten fanfareklanken en operamelodieën elkaar in een bijzonder concert in Catharinakerk. Fanfareorkest Psalm 150 uit Dinxperlo en het Gelders Opera en Operette gezelschap (GOOG) werkten samen in een prachtig programma onder de titel 'Fanfaropera’.

    Het programma was een waar feest der herkenning te worden voor het publiek. Koor en orkest brachten zowel samen als apart diverse bekende muziek- en koorwerken. Het hoge niveau van beide verenigingen, de mooie Catharinakerk als concertlocatie en het bijzondere programma zorgden voor een schitterende avond.
    Het concert maakte deel uit van het project ‘Leven in Vrijheid’ dat Psalm 150 in 2012-2013 uitvoert en stond onder leiding van de enthousiaste dirigenten Tijmen Botma (Psalm 150) en Hans Lamers (GOOG). (WW 12-9-2012).

    Zondag 7 oktober 2012 Nieuwe Muziek in Doetinchem: Avontuurlijk concert met harmonium en strijkers in kapel

    In de afgelopen tien jaren van Nieuwe Muziek in Doetinchem speelde het Flentroporgel in de Catharinakerk doorgaans een prominente rol in de concerten. Binnenkort wordt dit mooie instrument grondig gerestaureerd. Daarom ‘verving’ dit jaar het harmonium het pijporgel in een avontuurlijk concert in de Driekoningenkapel op zondag 7 oktober.

    Een harmonium samen met een strijkje: op papier lijkt het een stoffige en bedaarde combinatie voor slaapverwekkende salonmuziek. De werkelijkheid is anders: tenminste, als we het hebben over de dialoog die harmoniumspecialist Dirk Luijmes en de virtuoze strijkers Heleen Hulst, Emma Breedveld en Michael Stirling van Nieuw Amsterdams Peil aangaan. Ze spelen kersverse muziek van eigen bodem, waaronder ongehoorde werken van Eric Verbugt en Janco Verduin, gestoorde gammeligheid van Martijn Padding, rammelende bellen van Theo Loevendie én aanstekelijk Tsjechisch vuur van Antonín Dvorák (Bagatellen)…: tongen en snaren komen in de maximale trilstand.

    (WW 8-8-2012).

    Akoestiek in kerkzaaltjes Catharinakerk verbeterd

    De akoestiek in de vergaderzaaltjes in de Catharinakerk is aanzienlijk verbeterd. Deze bovenzaaltjes, links en rechts van het koor, hebben een bijzondere uitstraling vanwege de hoge wanden en ramen. Echter, het grote volume en de hardheid van de wanden en het glas zorgden voor een niet optimale akoestiek. Dit kon met name hinderlijk zijn bij vergaderingen met veel deelnemers.
    Door absorberende panelen te plaatsen in de nissen (zie foto) is deze akoestische hinderpaal uit de weg geruimd. (WW/juni 2012)

    Zes zomeravondconcerten in de Driekoningenkapel

    Traditiegetrouw organiseerde Catharina Cultureel ook in 2012 zomeravondconcerten in de Driekoningenkapel. Het programma was zeer gevarieerd samengesteld. Donderdag 12 juli beet Capriccio het spits af. Dit ensemble met 5 klassiek geschoolde zangers en zangeressen zong fragmenten uit opera’s, operettes en musicals. Een week later (19 juli) klonk er in de kapel de jazzy muziek van het Majoka Trio, dat wordt gevormd door Marike Rispens (zang), Jos Driever (klarinet en saxofoon) en Karel Giltay (piano). Donderdag 26 juli trad Bonne Route op. Deze muziekgroep o.l.v. Hans Westerveld speelt 'mooie liedjes op zien Achterhoeks' waarin vooral de Achterhoekse leefstijl en ‘gemuudelukheid’ centraal staan. Het avondconcert van donderdag 2 augustus was ook bijzonder.. Paul Kemper en Ronald Bekking zijn twee virtuoze gitaristen uit de Achterhoek. Ze speelden afzonderlijk in verschillende rockbands. Tegenwoordig spelen ze samen klassieke muziek op klassieke gitaar, zoals men die avond zult kon horen. Op 9 augustus kwamen liefhebbers van Latijns Amerikaanse muziek aan hun trekken. Het Trio Surquin (zang, gitaar en dwarsfluit) speelde een mix van klassiek en fado. De concertserie werd 16 augustus afgesloten door Ossia Musica. Dit ensemble bracht klassieke zang en piano soli. Na de concerten konden de bezoekers een kop koffie drinken voor €1,00 bij een aantal horecabedrijven aan het Simonsplein. (7 maart 2012)
    Drie Bachcantates:
    Pasen en Pinksteren op één dag


    Op zaterdagavond 12 mei 2012 werden in de Catharinakerk drie cantates van Johann Sebastian Bach uitgevoerd met als overkoepelend thema ‘Pasen en Pinksteren op één dag’. Gekozen was voor de Paascantate (BWV 6) ‘Bleib bei uns, denn es will Abend werden’ de Hemelvaartscantate (BWV 11) ‘Lobet Gott in seinen Reichen’ en de Pinkstercantate (BWV 74) ‘Wer mich liebet, der wird mein Wort halten’.
    De cantates werden gezongen door een projectkoor o.l.v. Hans de Wilde. Hetzelfde koor voerde eind 2010 ook al met groot succes Bach’s Adventcantates uit. Medewerking verlenen het barokensemble ‘Florilegium Musicum’ en de vocale solisten Wendy Roobol (sopraan), Dorien Lievers (alt), Falco van Loon (tenor) en Erks Jan Dekker (bas).
    Het cantateconcert werd georganiseerd onder auspiciën van de Stichting SCALA, i.s.m. de Stichting Montferland Cultuurfonds.

    Nieuw podium voor klassieke zang

    In de Driekoningenkapel was vrijdagavond 17 februari 2012 het eerste Canto Classico. Dit is een open podium voor klassiek geschoolde zangers en zangeressen. Publiek heeft gratis toegang.

    Canto Classico is een initiatief van Anna Marie Krijgsman. De zangpedagoge aan de Muziekschool Oost-Gelderland liep al langer rond met het idee om een vast podium te organiseren voor klassieke zang. Behalve haar eigen leerlingen, wil ze hiermee ook klassiek geschoolde amateur zangers en zangeressen uit de regio de mogelijkheid bieden podiumervaring op toe doen als solist of als duo.
    ,,Opera, operette, liederen, alles mag, als het maar klassiek is,’’ aldus Krijgsman. De deelnemers mogen maximaal drie werken ten gehore brengen. Ze worden hierbij professioneel begeleid op de piano door Hans Erik Dijkstra, vakdocent aan de Muziekschool met een enorme staat van dienst als begeleider. Na afloop geeft Anna Marie Krijgsman de nodige tips en adviezen, als de deelnemer dat wenst.
    De Muziekschool Oost-Gelderland organiseert Canto Classico elke 3e vrijdag van de maand. Aanvang: 20.15 uur. (10 februari 2012)

    Prinspresentatie niet langer in Catharinakerk

    Carnavalsvereniging De Umdraeyers gaat op zoek naar een nieuwe locatie voor de jaarlijkse galazitting.

    De kerkenraad, de stichting Catharina Cultureel en de carnavalsvereniging zijn het erover eens dat de Catharinakerk door de groei van het evenement niet langer een geschikte locatie is. Dit maakten de betrokkenen maandag 30 januari bekend in een gezamenlijk persbericht. De Catharinakerk was vijf jaar lang de locatie voor de galazitting van de stadscarnavalsvereniging, waarvan de presentatie van de nieuwe Prins Carnaval onderdeel was. Stichting Catharina Cultureel en de wijkkerkenraad gaven De Umdraeyers toestemming voor het organiseren van een gala-avond in de Catharinakerk.
    De toenemende belangstelling voor de gala-avond in de afgelopen jaren maakte het echter wel steeds lastiger alles goed te faciliteren. Alle (landelijke) publiciteit rondom de meest recente zitting, heeft dit beeld bevestigd. Vandaar dat is besloten dat carnavalsvereniging De Umdraeyers voor de editie van 2013 op zoek gaat naar een andere locatie.
    De betrokken partijen benadrukken dat alle media-aandacht geen invloed heeft op de onderlinge verstandhouding. Stichting Catharina Cultureel, de kerkenraad en carnavalsvereniging De Umdraeyers kijken tevreden terug op de samenwerking en gaan in goede verstandhouding uit elkaar. (30 jan. 2012)

    Afwijkende marktdata en
    verkoop curiosa

    Een aantal data van boekenmarkten in de Catharinakerk wijken in de eerste helft van 2012 af van het vaste stramien. Bovendien wordt in maart weer curiosa verkocht..

    De markt in februari vindt plaats volgens schema, te weten in het weekend van 3 en 4 februari. De daarop volgende markt is in het weekend van 2 en 3 maart. Dit is een speciale markt waar behalve boeken en platen ook curiosa wordt verkocht.
    De markten van begin april en begin mei vervallen i.v.m. paasvieringen en de Dodenherdenking op 4 mei. In plaats hiervan wordt er een boeken- en platenmarkt georganiseerd op 27 en 28 april.
    De rest van het jaar vinden de markten steeds plaats volgens het gangbare schema: te weten op de eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur en op de vrijdagavond daarvoor van 18.30 uur tot 21.00 uur. (WW, 5 jan. 2012)

    Zomerconcerten 2011: variatie en kwaliteit

    In de zomer van 2011 presenteerde Catharina Cultureel weer een gevarieerd concertprogramma in de Catharinakerk en Driekoningenkapel. Tussen 3 juli en 18 augustus waren er een openingsconcert, zes lunchconcerten en zes avondconcerten. Daarbij waren er twee ‘externe’ concerten in het programma opgenomen, waaronder een optreden van het Urker Mannen Ensemble en CALL o.l.v. Pieter Jan Leusink.
    In genoemde periode bespeelde elke dinsdag een gerenommeerde organist tijdens lunchtijd gedurende drie kwartier het Flentroporgel in de Catharinakerk. Op donderdag waren er avondconcerten in de Driekoningenkapel; zeer afwisselend, zowel wat betreft muziekensembles als genre.
    De commissie die het programma samenstelde, kijkt terug op een geslaagd seizoen. ,,We hebben veel complimenten gehad over de variatie en over de kwaliteit van de concertanten,’’ zegt commissievoorzitter Henk Schutman. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor volgend jaar begonnen. Afgaande op de plannen, wordt het ook in 2012 weer een mooie muziekzomer. (WW)

    Catharina Cultureel zorgt voor zomer vol muziek en kunst

    Catharina Cultureel biedt in de maanden juli en augustus inwoners en bezoekers van Doetinchem weer concerten en exposities aan.

    Het concertprogramma bestaat uit lunch- en avondconcerten. Bij de lunchconcerten in de Catharinakerk bespelen gerenommeerde organisten het Flentroporgel. Deze concerten zijn telkens op dinsdag (marktdag) van 12.15 tot 13.00 uur en ze zijn gratis toegankelijk. De avondconcerten worden verzorgd door een breed palet aan muziek- en zangensembles. Ze vinden plaats in de Driekoningenkapel op donderdagavonden vanaf 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Het programma van de lunch- en avondconcerten vindt u op deze website onder ‘Activiteiten/concerten”.
    Ook in de maanden juli en augustus exposeren kunstenaars in de Driekoningenkapel. Elke week toont een andere kunstenaar zijn of haar werk. De openingstijden zijn dinsdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Daarnaast is de expositie ook te bezichtigen voor en na het avondconcert op donderdag. Een bord bij de ingang laat zien of de expositie geopend is. Meer informatie over de kunstenaars en hun werk vindt u op deze websiteonder ‘Activiteiten/exposities’. (7 juni 2011)

    Driekoningenkapel klaar en schoon

    De verbouwing van de Driekoningenkapel is klaar. De kapel is weer te huur voor vergaderingen, recepties, kleine concerten en exposities.

    Dinsdag 19 april hebben zes vrijwilligers onder leiding van koster Jan Kuiperij de kerkzaal en de consistorie grondig schoongemaakt. In de vernieuwde ruimtes, keuken en toiletgroep, werd die dag nog druk geschilderd. Die zijn een dag later ‘gepoetst’.
    Donderdag 21 april is de kapel weer in gebruik genomen met een (besloten) schilderijenexpositie in de kerkzaal. De Gereformeerde Bond gaat vanaf 1 mei weer in de Driekoningenkapel kerken.
    ,,Het was niet eens zo’n ingrijpende verbouwing, maar dat viel aan de hoeveelheid stof en rommel niet af te zien,’’ blikt Jan Kuiperij terug. (WW, 29 april 2011)

    Boeken- en brocantemarkt boerde goed

    De boeken- en brocantemarkt in de Catharinakerk in het eerste weekend van april 2011 heeft het mooie bedrag van € 2480,85 opgebracht.

    De boekenverkoop bracht € 1369,75 in het laatje en de afdeling brocante/curiosa was goed voor een opbrengst van € 1111,10.
    Bij brocante moet u denken aan porselein, glas- en aardewerk, sieraden en aan verzilverde voorwerpen zoals kandelaars, schaaltjes en bestek. De verkoop hiervan vindt twee keer per jaar plaats, in het voor- en in het najaar.

    De eerstvolgende boekenmarkt is vrijdagavond 6 mei en zaterdag 7 mei. Deze markt is interessant voor verzamelaars van boeken over de Tweede Wereldoorlog en over de Japanse bezetting van het toenmalig Nederlands Indië en de latere politionele acties. Er zijn twee zeer uitgebreide collecties boeken over deze onderwerpen ingebracht, waarvan een van een promovendus. (12 april 2011)

    Verbouw in kapel halverwege

    De verbouwing in de Driekoningenkapel is in volle gang.
    De verwarmingsketel is verhuisd naar de zolder en de vaste trap verwijderd. De ruimte voor de keuken is vergroot en de vloer gestort en in de ruimte naast de keuken wordt hard gewerkt aan twee toiletten. Hoewel er nog heel wat moet gebeuren, ligt het werk goed op schema volgens de mannen van aannemer Tomberg uit Zeddam. Dat betekent dat de nieuwe keuken en sanitaire ruimten half april kunnen worden opgeleverd. (29 maart 2011)

    Bijzondere boeken in vitrine

    Sinds kort staat naast de hoofdingang van de Catharinakerk een vitrinekast met daarin bijzondere boeken. Deze boeken zijn te koop.
    Ze zijn afkomstig uit de voorraad van de boekenmarkt, maar verdienen extra aandacht vanwege inhoud, ouderdom of exclusiviteit. De inhoud van de vitrine zal vaak thematisch zijn. In deze tijd voor Pasen bijvoorbeeld liggen er boeken in die betrekking hebben op dit kerkelijk feest. En in mei zult u in de vitrine boeken over de Tweede Wereldoorlog aantreffen.
    Ineke ter Haar verzorgt namens de werkgroep ‘boekenmarkt’ de inhoud van de vitrinekast. (14 maart 2011)

    Bouwactiviteiten in Driekoningenkapel

    In de eerste week van maart 2011 is begonnen met een verbouwing in de Driekoningenkapel. Er komt een nieuwe, iets grotere keuken, er wordt een nieuwe verwarmingsketel geplaatst op zolder, op de plaats van de huidige verwarmingskelder wordt een goed toegankelijk tweede toilet gemaakt en het bestaande toilet wordt vernieuwd. Als alles volgens plan verloopt, gaat de verbouwing ongeveer zes weken duren, dus tot half april. (1 maart 2011)

    Nieuw: de Catharina- en Van Regtkamer

    De vier nieuwe kamers links en rechts van het koor in de Catharinakerk, hebben nu een naam. De rechterbovenzaal heet de ‘Catharinakamer’ en de linkerbovenzaal de ‘Van Regtkamer’.
    De namen van de twee benedenkamers zijn conform het gebruik. De rechterruimte wordt gebruikt en aangeduid als consistoriekamer. De linkerruimte is en heet de bergruimte.

    De namen van de benedenruimten spreken voor zich. De naam ‘Catharinakamer’ ligt eveneens voor de hand. De ‘Van Regtkamer’ is vernoemd naar ds. M. van Regt. Hij was de eerste predikant van de Catharinakerk, van 1593 tot 1599.

    De Catharinakamer, de Van Regtkamer en de consistoriekamer zijn te huur als vergaderruimte. De twee eerstgenoemde zijn licht, dankzij de grote kerkramen tot aan de vloer, en modern en sfeervol ingericht. De consistoriekamer ademt een rustieke sfeer met zijn eikenhouten meubilair. Als u meer wilt weten over de huurmogelijkheden, klik op de knop ‘Verhuur’. (1 maart 2011)

    Geslaagde benefietavond

    In de Catharinakerk is op 28 januari 2011 een bijzondere benefietavond gehouden. De opbrengst van deze avond bedraagt € 4674. De opbrengst ervan is bestemd voor het inrichten van nieuwe zaaltjes en voor een aantal andere interieurwensen.

    Voor een bijdrage van tenminste € 25 per persoon werden 160 gasten culinair en cultureel getrakteerd. Begonnen werd met een koud buffet met een drankje, gevolgd door muziek en zang. Dit laatste werd verzorgd door de muziekgroep Het Anker, het klein mannenkoor Cantores Versicolores en Annelies Slöetjes (orgel), Marjo Harmsen (sopraan) en Bernard Bannink (trompet). Doordat al het gebodene al was betaald of gratis beschikbaar was gesteld, kan de opbrengst geheel worden gebruikt voor de inrichting en aankleding van de nieuwe zaaltjes, de aanschaf van nieuwe kapstokken, een gong, podiumverlichting, extra tafels in de kerkzaal, en dergelijke.

    De Catharinakerk is afgelopen jaar ingrijpend opgeknapt. In de eerste helft van 2010 zijn alle leien op het dak vervangen. In de tweede helft van het jaar volgde een interne verbouwing. Aan weerszijden van het koor zijn twee bovenzaaltjes gerealiseerd. Die zaaltjes worden gebruikt voor vergaderingen en kerkelijke bijeenkomsten en als omkleed- en voorbereidingsruimte voor optredende koren en orkesten. Dankzij de houten wanden van nieuwe zaaltjes aan de kerkzijde is ook de goede akoestiek van de Catharinakerk nóg verder verbeterd. (WW)

    SCC-bijdrage aan dakrenovatie

    De Stichting Catharina Cultureel heeft € 35.000 bijgedragen aan de kosten van de vernieuwing van het dak van de Catharinakerk. De dakrenovatie is in het najaar 2010 voltooid. De 49.500 nieuwe leien zijn van dusdanige kwaliteit dat er de komende 60 jaar niet meer naar hoeft te worden omgekeken.
    De werkzaamheden aan het dak kostten in totaal € 526.435. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed betaalt hiervan € 350.373 in de vorm van een subsidie. Er bleef dus nog € 176.062 te financieren. De Stichting Catharina Cultureel heeft € 35.000 bijgedragen. De resterende € 141.062 is betaald uit een legaat dat de Protestantse Gemeente Doetinchem heeft ontvangen ten behoeve van de Catharinakerk. (WW)

    Weihnachtsoratorium door Doetinchemse Bachvereniging

    De Doetinchemse Bachvereniging viert haar 60-jarig jubileum met een feestelijk concert in de Catharinakerk.

    Uitgevoerd worden vier van de zes cantates van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Het is voor het eerst dat de Bachvereniging de cantates 1, 2, 3 en 5 in één concert uitvoert. Het koor wordt voor de gelegenheid uitgebreid met een aantal projectzangers. Solisten zijn sopraan Irma ten Brinke, alt Janine Pas, tenor Falco van Loon, bas/bariton Bert van Wetering en Dirk Luijmes, continuo. Koor en solisten worden begeleid door het Nederlands Begeleidingsorkest. Het geheel staat onder leiding van Wilbert Berendsen, dirigent van de vereniging.
    Het jubileumconcert vindt plaats in de Catharinakerk te Doetinchem op zaterdagavond 10 december, aanvangstijd 20:00 uur. De toegangsprijs is
    € 22,50 voor volwassenen en € 12,50 voor jongeren onder 18 jaar en studenten tot 27 jaar.
    Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de leden, bij boekwinkel Raadgeep en Berrevoets (Hamburgerstraat 29 te Doetinchem), via tel 0313-415223 of per email op doetinchemse-bachvereniging@zingt.nl.


    Iconen in de Catharinakerk

    Iconenschilder Horst-Dieter Knaven uit Anholt exposeert van 15 november tot 4 december zijn werk in de Catharinakerk op uitnodiging van Catharina Spiritueel.

    ‘Een venster op de hemel’, worden iconen wel eens genoemd. Dat klinkt misschien een tikje hoogdravend, maar iconen zijn vooral heel mooi om rustig te bekijken. Reden genoeg dus om de tentoonstelling te bezoeken. Dat kan in bovengenoemde periode op dinsdag, donderdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur en zondag 27 november van 12.00 tot 16.00 uur. Die zondag geeft Horst-Dieter Knaven aansluitend aan de kerkdienst, rond 11.30 uur, een toelichting op zijn werk. (18 okt. 2011)

    Concert Oekraïns jongenskoor

    Het jongenskoor Dzvinochok uit Kiev geeft op vrijdagavond 18 november om 20.00 uur een concert in de Catharinakerk.
    Het koor bestaat uit 50 jongens/jongemannen en zingt kerk- en volksmuziek uit Oost-Europa. Tegen de achtergrond van de iconententoonstelling, die ook in deze periode in de Catharinakerk te bezichtigen is, komt deze muziek helemaal tot zijn recht. Medewerking wordt verleend door het klein mannenkoor Cantores Versicolores.
    De kaartverkoop start om 19.30 uur bij de kerk. Entree € 10,- en jongeren tot 16 jaar € 5,-.

    Concert Toonkunstkoor in Catharinakerk

    Het Toonkunstkoor Doetinchem geeft zondag 13 november om 15:00 uur in de Catharinakerk een concert voor koor, solisten en orkest.
    Uitgevoerd worden onder meer het ‘Te Deum’ van de Tsjechische componist Antonin Rejcha. Daarmee heeft het koor een primeur, want dit werk is in Nederland nog niet eerder uitgevoerd. Verder voert het koor het koraal 'Verleih uns Frieden gnädiglich' van Felix Mendelssohn Bartholdy uit. Volgens Robert Schumann het mooiste koraal dat ooit is gecomponeerd.
    Aan het programma werken als solist mee: Deirdre Angenent (sopraan), Valeria Boermistrova (mezzo-sopraan), Falco van Loon (tenor) en Bert van de Wetering (bas). Het begeleidend orkest is het Wassenaer Consort.
    Het Toonkunstkoor Doetinchem is een groot, vierstemmig oratoriumkoor met Jan van Dijk als dirigent. Voor meer informatie, zie: toonkunstkoordoetinchem.nl. (20 okt. 2011)

    Boeken- en brocantemarkt in de Catharinakerk

    In het eerste weekend van november is er weer de maandelijkse boeken- en platenmarkt in de Catharinakerk.
    De markt is vrijdagavond 4 november geopend van 18.30 tot 21.00 uur en zaterdag 5 november van 10.00 tot 16.00 uur.
    U vindt er een grote sortering boeken: literatuur, wetenschap, hobby, tuinen en boeken voor kinderen. Tevens treft u een grote sortering platen en cd’s aan.
    Als ‘extra’ wordt er tijdens deze markt ook curiosa/ brocante verkocht. Hierbij moet u denken aan glaswerk, porselein en aardewerk, kant, sieraden, kerstartikelen en aan verzilverde voorwerpen zoals kandelaars, schaaltjes, bestek en dergelijke. (20 okt. 2011)

    Expositie: Het Woord verdicht en verbeeld

    Zondag 6 maart is in de Catharinakerk de expositie ‘Het Woord verdicht’ officieel van start gegaan. Het is een expositie waarbij religieuze poëzie in het Achterhoeks, afgedrukt op fotoposters, en op de poëzie geïnspireerde beeldende kunst elkaar ontmoeten. Ook klinkt er muziek. Alt Dorien Lievers heeft samen met organiste Annelies Slöetjes liederen in dialect op cd gezet.

    In de kerkdienst, voorafgaand aan de opening van de expositie, was de Achterhoekse taal de rode draad. De Schriftlezing, het Onze Vader en een aantal liederen werden gelezen en gezongen in het Achterhoeks. Na de dienst droegen een aantal dichters hun gedicht voor en vertelden een paar kunstenaars over hun werk.
    De expositie is een initiatief van Catharina Spiritueel en is nog te zien tot en met 20 maart. In genoemde periode is de kerk geopend van 13.00 tot 15.00 uur. De toegang is vrij.